159
Terug naar overzicht

Vandaag is het Wereld Toilet Dag

19.11.18
Elk jaar is het op 19 november officieel Wereld Toilet Dag. Op deze dag (gesteund door de VN) wordt extra aandacht gevraagd dat 2,4 miljard mensen niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag!

Met schoon drinkwater, zeep, toiletten en informatie zijn deze kinderen simpel te redden. Voor ons is diarree een vervelende aandoening. Als je echter niet beschikt over de juiste sanitaire voorzieningen wordt het dodelijk. Mede door de grote besmettelijkheid is het in de Sahara en Zuid-Azië zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger.

Doelstelling

Het doel van Wereld Toilet Dag is om media, bedrijfsleven, hulporganisaties en cosumenten samen te brengen, aandacht te vragen voor het probleem en iedereen in actie te krijgen. Wereld Toilet Dag is wereldwijd uitgegroeid tot een belangrijk platform om deze boodschap uit te dragen. Lees meer...

Wat kun je doen?

Verschillende hulporganisaties zetten zich in voor betere sanitaire voorzieningen in derde wereld landen. Bekijk op de site van Wereld Toilet Dag wie dit zijn en meld je aan. Organiseer je zelf een actie? Dan kun je die daar ook aanmelden!

Oplossing

In de verkeerde situatie is ontlasting een bron van besmettelijke infecties met diarree en sterfgevallen tot gevolg. In de goede omstandigheden kan ontlasting juist een voedingsbodem zijn en dienen als mest voor landbouw. Door deze situatie om te keren veranderd de levenssituatie zo aanzienlijk dat 1 euro direct 5 euro waard is en oplevert.

Let's give a shit!

 

Wist je dat de wereld verder is in de ontwikkeling van communicatievoorzieningen dan in sanitaire voorzieningen? En wist je dat er nog lang niet genoeg veilige en schone toiletten voor iedereen zijn? En dat terwijl er meer telefoons zijn dan mensen...